Zdravím, jak to funguje se zavazadly a případnou opětovnou bezpečnostní kontrolou v případě, že v rámci jedné rezervace se na letu s přestupem podílí dvě společnosti? Ale obojí je na jednu rezervaci v rámci jedné letecké společnosti, oba lety Schengen. Příklad: let s Lufthansou v rámci Schengenu s přestupem v Mnichově, první let Lufthansa Cityline, druhý Discover Airlines. Jedna rezervace, přes web Lufthansy.  .

Let s přestupem - různé letecké společnosti

Založil ve fóru Obecně o cestování letadlem

27 reakcí

Zdravím,

jak to funguje se zavazadly a případnou opětovnou bezpečnostní kontrolou v případě, že v rámci jedné rezervace se na letu s přestupem podílí dvě společnosti? Ale obojí je na jednu rezervaci v rámci jedné letecké společnosti, oba lety Schengen.

Příklad: let s Lufthansou v rámci Schengenu s přestupem v Mnichově, první let Lufthansa Cityline, druhý Discover Airlines. Jedna rezervace, přes web Lufthansy.

0

Pokud je na jedné letence a není stanoveno jinak, tak jede zavazadlo až do cílové destinace. 

1 Citovat

Pro jistotu zeptejte se na přepážce před prvním letem. 
Nicméně podle toho co píšete a jak to máte na jedné latence tak 99,9% zavazadla dostanete až po přistání v cílové destinaci. 

3 Citovat

Díky. A co ta bezpečnostní kontrola? Ta mě "trápí" víc, kvůli možné časové tísni.

0 Citovat

Bývá i na přestupech, co dodat. Většinou pomůže požádat ve frontě a slušně předběhnout. Je tam většinou méně lidí, než na klasické první security.

0 Citovat

tesiik napsal(a):

Díky. A co ta bezpečnostní kontrola? Ta mě "trápí" víc, kvůli možné časové tísni.

Když přiletíš z Prahy (nebo odkudkoliv z Schengenu), tak tě v Mnichově žádná bezpečnostní kontrola nečeká. Lufhtansa a Discover patří do stejné skupiny, zavazadlo si vyzvedneš až v cíli. 

3 Citovat

Ahoj, má někdo zkušenost s přestupem s AirArabia v Sarjah? Nabízí to přestupy 1 hodina. Dá se to stihnout s příručním zavazadlem? 14 hodin čekání nebo 1 je veliký rozdíl.

Případně je někde garance přestupu? Jak se to řeší, v případě že letadlo uletí? :D

0 Citovat

Odpověď na 1. otázku by mě taky zajímala. Na 3. je odpověď xkrát na tomto webu.

0 Citovat

Sultan Mahagon bin Bordo napsal(a):

Ahoj, má někdo zkušenost s přestupem s AirArabia v Sarjah? Nabízí to přestupy 1 hodina. Dá se to stihnout s příručním zavazadlem? 14 hodin čekání nebo 1 je veliký rozdíl.

Případně je někde garance přestupu? Jak se to řeší, v případě že letadlo uletí? :D

Řeší se to tak, že ve směru z EU by to měla krýt EU261. Bohužel těžko říct, jestli si z toho dopravci podobných "kvalit" budou něco dělat. Pokud ne, je jen na nich, co ti nabídnou (nejspíš to bude nic, jen pozdější let). Ve směru zpět bez nároku úplně.

1 Citovat

Dovolím si využít otevřené vlákno. Blíží se odlet a  začínám stresovat. (ano vím, mám relativně čas) .

Mám letenky přes Oman Air, 1 úsek operovaný Lufthansou, zbylé dva už Oman Air. Chtěl jsem udělat check-in (Oman umožňuje 48h předem), ale vidím jen lety operované Omanen (1. úsek Lufthansou není). Předpokládám, že je to z důvodu, že Lufthansa umožňuje check-in až 23h před. Mám pravdu?

Myslel jsem, že když kupuju letenku přes Oman, vztahují se jejich pravidla na celou část (i když operovanou jiným přepravcem). Na zkoušku jsem zadal číslo reservace a jméno na check-in Lufthansi, ale nic mi to ani nenašlo. 
Samozřejmě by nebyl problém udělat check-in na zbylo část a první vyřešit na letišti, ale nechci si sám rozdělovat letenku a předpokládám, že by byl pak problém s odbavováním zavazadel a musel bych to zase řešit 2x.
V minulosti jsem měl také lety přes více společností na jedné letence, ale vždy jsem se odbavil naráz.

0 Citovat

Pokud máte zavazadla, tak proč dělat check-in online? You do you, just curious.

Jinak ano, mělo by to jí 23 hodin do odletu. Letěli jsme tak na podzim.

1 Citovat

dík za uklidnění. Prostě si rád věci sychruju, jeden krok mít za sebou, x krát vytištěno, uloženo v mobilu. Taky jsem si říkal, že ušetřím čas a zavazadla vyřeším přes automatické kiosky

0 Citovat

Tak jsem pro upřesnění pro další "zoufalce". Online check-in v tomto případě není možné pro celý let (i po čase, kdy Lufthansa otvírá online check - in, tak se první část letu nezobrazuje). Dle jejich infolinky to musím řešit až na přepážce.

Nakonec jsem se horko těžko (FAQ je nějak asi blbě naprogramovaná, protože odpovědi po rozkliknuti za sekundu zmizí na všech prohlížečích), zjistil, že Omán Air nesdílí data s jinými přepravci, takže moc nechápu, jak mě pak zvládne odbavit Lufthansa. Uvidíme zítra.

0 Citovat

neboj, uplne v klidu. Odbavi te i zavazadlo tak jak mas na letence!

1 Citovat

Michal Jakubík napsal(a):

Drive byvali prepazky na bagagge dropoff pro online checknute pasazery. Uz jsem to ale dlouho nevidel. Na nekterych letistich je bezobsluzne odbaveni zavazadla(myslim ze jsem to videl na SFO treba), ale tam jde udelat asi i bezobsluzny checkin na miste..

0 Citovat

Michal Jakubík napsal(a):

Mnoho důvodů.

Celkově si tím člověk ulehčí práci na letišti. Pokud je dostupné samoobslužné odbavení, pak ušetřený čas strávený s check-in kioskem, např. se lze vyhnout skenování pasu, protože si to při troše štěstí vystačí s booking reference (stalo se mi, že mi kiosek pas nevzal, a musel jsem tedy na přepážku, což bych při online check-inu nemusel). Pokud samoobslužný bag drop není, tak pořád šance na tu samostatnou přepážku pro checknuté pasažéry. Další drobná výhoda je to, že pokud na jeden booking cestuje víc lidí a někteří z nich odbavené zavazadlo nemají, tak tito na přepážku jít nemusí (využívám často, vždycky se ptají, kde je zbytek, ale jinak bez problému).

Kromě toho člověk dostane dřív přiřazené sedadlo, tj. potenciálně lepší místo a možná menší šance na “involuntary denied boarding” (i když k tomuto se těžko zjišťují detaily).

Osobně se mi třeba taky líbí možnost přidat si boarding pass do Apple Wallet a pak to hezky vidět na zamčené obrazovce mobilu.

2 Citovat

S těmi zavazadly obecně…na přepážkách občas dokážou zdánlivě nemožné věci s už se mi vícekrát podařilo odbavit zavazadlo s přestupem, až do finální destinace, přestože to byly dvě oddělené rezervace, se dvěma separátními čísly. Je třeba se zeptat a donutit check-in agenta podívat se, jestli to jde. Ono se dost často sami ptají, je XYX Vaše finální destinace? i když letíte jen point to point na jedný rezervaci. Boarding pas na navazujíci let samozřejmě nedostanete, ale ta bagáž může projít checknout až do cíle. Samozřejmě to nebude fungovat pokud letíte např z PRG legacy aerolinkou a pokráčko máte někde s Ryanairem

1 Citovat

mně teď u Onanu online check-in nešel vůbec (i bez Lufthansy), a celkově tenhle dopravce šel hodně z kopce. Tam neni jediná věc, co by fungovala, jak má...

0 Citovat

To mně zajímá, měl jsem za to, že tohle nejde u žádné společnosti, ani za prase.

Posledně jsme to zkoušeli u Iberie, měli jsme separátně koupené PMI-MAD a MAD-VIE, oboje klasické lety přímé operované Iberií, museli jsme vyzvednout a v MAD podat znovu. Počítal jsem s tím, ale zkoušel jsem se zeptat..

Totéž jsem myslím absolvoval u TAP na VIE-LIS a LIS-PDL, taky to nešlo.

Máš reference, kde to naopak šlo?

Milan V napsal(a):

S těmi zavazadly obecně…na přepážkách občas dokážou zdánlivě nemožné věci s už se mi vícekrát podařilo odbavit zavazadlo s přestupem, až do finální destinace, přestože to byly dvě oddělené rezervace, se dvěma separátními čísly. Je třeba se zeptat a donutit check-in agenta podívat se, jestli to jde. Ono se dost často sami ptají, je XYX Vaše finální destinace? i když letíte jen point to point na jedný rezervaci. Boarding pas na navazujíci let samozřejmě nedostanete, ale ta bagáž může projít checknout až do cíle. Samozřejmě to nebude fungovat pokud letíte např z PRG legacy aerolinkou a pokráčko máte někde s Ryanairem

0 Citovat

Mně se to povedlo, snad v Guatemale či Kostarice. Let z tama přes MEX do AMS a pak separátní letenka z AMS do VIE. Zavazadlo odbaveno až do Vídně. Vše operováno AM a KLM, tedy Skyteam

0 Citovat

goro napsal(a):

Totéž jsem myslím absolvoval u TAP na VIE-LIS a LIS-PDL, taky to nešlo.

Mně to na Azory (z Prahy) taky nešlo, i když jsem to měl na jedné letence. Zdůvodnili to, myslím, nutností průchodu přes celnici.

0 Citovat

Kdysi mi v Praze sami nabídli s přískokem do FRA odbavení i na navazující lety s katarskými otrokáři FRA-DOH-BKK. Ale to je pravěk, protože DOH byla v té době  ušmudlaná díra se špinavými hajzly. 

Loni v říjnu mi Southwest odbavil v Koně zavazadlo i na HNL-LAS s Hawaiian. 

0 Citovat

Mě kdysi takhle poslali kufr z ko Samui přímo do Evropy, i když to byli 2 samostatné letenky. Ko Samui - bkk s Bangkok airways a bkk - ham s etihad. 

1 Citovat

Povedlo se mnohokrát..asi majstrštyk byl z Prahy do Nuuku, přes BRU a KEF, kdy byla separátní rezervace z PRG do BRU u SN a pak za 5 hodin pokráčko s FI a GL, koupené na jedné letence vystavené Icelandairem. Batoh šel z PRG až do Grónska. Pak třeba kombinace Condoru z USA a LH z FRA do PRG, kdy obě byly separátní tikety, nebo z VIE přes ATH na Santorini, kdy byla separátně letenka s OS a na jiný PNR vnitrostátní Olympic. Chce to se zeptat jestli to nejde. A nesmí být návazný let až další den

1 Citovat

Tak jak čtu zkušenosti druhých, někde budou zřejmě důvodem proč nejde odbavit bagáž na navazujíci let ten vnitrostátní úsek, tipuju to na ty celní předpisy. Tohle byl vždycky třeba opruz (až donedávna) v Norsku, kde i když byl pokračující vnitrostátní let v OSL na jedný letence, musely se v OSL kufry vyzvednout a znovu odbavit. Někdy kolem 2017 už zavedli už přímý odbavení, ale muselo se fyzicky v OSL přes spešl tranzitní gate až po tom, co na obrazovkách naskočil návazný gate. Podle mě u toho screenujou kufry tranzitních cestujících kvůli celnici (dovoz alkoholu atd)

0
27 reakcí